Головна » 2017 » Червень » 23 » З пам’яттю про незабутнє
11:29
З пам’яттю про незабутнє

Друга світова війна, з часу звершення якої минає більш як пів століття, стала однією з найтрагічніших подій в історії людства.

В Іваничівському історичному музеї  до дня скорботи і пам’яті жертв війни в Україні відкрито тематичну виставку «Пам’ятаєш, земле, сорок перший рік?» і проведено тематичні екскурсії.

Сімдесят шість років відділяє нас від 22 червня 1941 року, коли від вибухів бомб і снарядів здригнулася земля, а мирну тишу розірвала страшна звістка: «Війна!»

Першими удар ворога на Волинській землі прийняли на себе прикордонники Володимир-Волинської, Устилузької та Любомльської застав. Вони стійко і мужньо протягом багатьох годин, а деякі застави – кілька днів, чинили опір переважаючим силам противника і завдали йому значних втрат у живій силі. Проте й самі прикордонники переважно загинули у цих боях чи потрапили у полон, а ті, кому вдалося прорватися, невеликими групами відступили на схід. Про них газета «Правда» від 25.06.1941 р. писала: «Як леви билися мужні прикордонники і тільки через їх мертві тіла ворог зміг просунутись вперед…».

На стендах експозиції музею представлені: фото відважних захисників священних рубежів, фронтові речі, залишки зброї, нагороди, листи, альбоми, спогади очевидців, книги і пошукові дослідження…

Війна розпочалася  для України 1 вересня 1939 року. 120 тисяч українців воювали проти Вермахту у складі Війська Польського. Переважно, це були польські громадяни, які походили з Галичини та Волині, що входили до міжвоєнної Польщі.

Понад 6 мільйонів українців воювали у Червоній Армії під час німецько-радянської  війни 1941 – 1945 рр.

У Другій світовій війні українці понесли людські втрати більше, ніж Велика Британія, Канада, США та Франція разом узяті. Люди гинули не лише в результаті бойових дій. Через окупаційний терор, голод та примусове вивезення загинув кожен п'ятий українець. Загальні втрати України у цій  війні оцінюються у 8 – 10 мільйонів життів. Кількість українських жертв можна порівняти із населенням сучасної Австрії.

Відвідувачі музею мали змогу ознайомитися з музейними реліквіями часів Другої світової війни і глибше пізнати історію краю.

Переглядів: 493 | Додав: ivkult | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar