Головна » 2017 » Липень » 19 » «ВСТЕЛЯЙТЕ КВІТАМИ ДОРОГИ БІЙЦЯМ, ЩО МИР НЕСЛИ В НАШ КРАЙ…»
11:34
«ВСТЕЛЯЙТЕ КВІТАМИ ДОРОГИ БІЙЦЯМ, ЩО МИР НЕСЛИ В НАШ КРАЙ…»

у Іваничівському історичному музеї відкрито тематичну виставку до 73-ї річниці визволення району
від нацистської окупації

Минає 73 роки від часу визволення Волинської області, зокрема селища Іваничі й усіх населених пунктів району від нацистських окупантів. Протягом 17-22 липня 1944 року жителі Іваничівщини із хлібом та сіллю на вишитому прибузькому рушнику вітали своїх визволителів.

Звільнення Волинської області розпочалося в ході Рівненсько-Волинської наступальної операції, яка проводилася з 27 лютого по 11 квітня 1944 року силами 13-ї армії 1-го Українського фронту. У результаті цієї операції було звільнено понад 200 населених пунктів, у т.ч. 7 районних і 2 обласних центри.

21 липня 1944 року в ході Львівсько-Сандомирської наступальної операції Іваничівський район було звільнено від фашистських загарбників. Загалом бойові дії за визволення на території Іваничівського (на той час Порицького) району тривали з 14 – по 21 липня. У визволенні брали участь війська 3-ї армії 1-го Українського фронту, 8-го Гвардійського механізованого корпусу, 81-а, 106-а, 149-а, 181-а, 213-а стрілецькі дивізії.

17 липня були визволені села: Бортнів, Бужанка, Бужковичі, Верхнів, Іванів, Луковичі, Орищі, Шахтарське, Колона; 18 липня – Грушів, Древині, Клопочин, Жашковичі, Лугове, Милятин, Павлівка, Переславичі, Радовичі, Риковичі, Самоволя, Старосілля, Трубки; 19 липня – Біличі, Будятичі, Грибовиця, Гряди, Волиця-Морозовицька, Долинка, Заболотці, Заставне, Іванівка, Космівка, Кречів, Кропивщина, Менчичі, Литовеж, Лежниця, Мишів, Млинище, Мовників, Морозовичі, Низкиничі, Нова Лішня, Осмиловичі, Петрове, Поромів, Русовичі, Романівка, Соснина, Стара Лішня, Старий Порицьк, Топилище, Трубки, Тишковичі, Хренів, Щенятин; 20 липня були визволені Іваничі.

Після звільнення області понад 107 тисяч волинян було мобілізовано в діючу армію. Сотні юнаків добровільно прийшли на призовні пункти, вони брали участь у військових операціях до закінчення війни і відзначилися у боях.

З жителів Іваничівського району у війні брало участь понад 6,5 тисяч чоловік. З фронту не повернулися 1,5 тисячі, стільки ж прийшло з війни інвалідами. А мирних жителів загинуло понад 3,5 тисячі. Тільки одних євреїв у 1942 році німці знищили понад півтори тисячі.

У Іваничівському історичному музеї відкрито розгорнуту тематичну виставку з фондів до 73-ї річниці визволення району від нацистських загарбників, на якій представлені фото, документи, особисті речі та нагороди, спогади ветеранів війни, виписки бойових донесень і наказів, звітні картки і часткові викопіровки карт по звільненню району.

З того часу змінилося багато: змінилося покоління, змінилося суспільство. Але це свято непідвладне часу. Воно раз і назавжди оселилося на нашій землі та в наших душах. Кожна з таких річниць – це справді всенародне і невмируще свято, яке не тьмяніє з часом, вбирає в себе радість і смуток, терпкий спомин і невгасну надію на краще.

Переглядів: 524 | Додав: igorekbrys8814 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar