Головна » 2017 » Травень » 16 » 18 травня - Міжнародний день музеїв. День вишиванки
11:18
18 травня - Міжнародний день музеїв. День вишиванки

Музей – це дім, де сива давнина

Через віки вливається в майбутнє…

Речей багато – доля в них одна,

Щоби минуле стало незабутнім.

Музей – це скарбниця людської історії і культури, думки і праці, носій культурних надбань народу, осередок пізнання навколишнього світу.

Людина прагне до осягнення прекрасного, відвідуючи музеї і виставки. Найвідоміші галереї світу і невеликі  музеї зберігають і знайомлять відвідувачів з раритетними екземплярами, цінність яких з часом тільки зростає.

Щороку 18 травня світова музейна спільнота відзначає Міжнародний день музеїв, нагадуючи, що вони є важливим інструментом культурного обміну, збагачення національної спадщини, досягнення взаєморозуміння, співпраці та миру між людьми. І не випадково Міжнародний день музеїв співпадає з Днем вишиванки в Україні.

 

Вишиванка має символічне, обрядове значення, а також визначає етнічну та соціальну приналежність її носіїв. На даний момент її можна вважати одним із символів, яким українець може вирізнятися серед інших націй світу. Вона вважається оберегом від усього лихого, що може статися в людському житті. Вона є символом краси та міцного здоров’я, а також щасливої долі. Так склалось, що в Україні вишиванка символізує і родинну пам’ять, вірність та любов у сім’ї.

В Іваничівському історичному музеї є чимала колекція вишивок, яка складає близько двохсот експонатів. Це вишиті доріжки, картини, наволочки, серветки, скатертини, фіранки, занавіски для оздоблення оселі. Найбільшу групу становить колекція рушників, яка нараховує 73 експонати – як старовинних, так і сучасних, вишитих відомими і не відомими майстрами Прибузького краю. Це рушники з рослинним і геометричним орнаментом, зооморфні і сюжетні, виконані у різних техніках шиття і різних кольорах.

Ще одну чималу колекцію, яка нараховує понад 40 одиниць, становлять предмети одягу – вишиті жіночі і чоловічі сорочки, фартухи, спідниці, які датуються кінцем ХІХ – першою половиною ХХ століття. Основним компонентом жіночого, чоловічого та дитячого одягу була сорочка. Переважна кількість сорочок з фондів музею – святкові і виконані невідомими майстринями нашого регіону. Цікавою є колекція буденних сорочок (11 одиниць), які передала Романюк Надія Степанівна, жителька села Топилище.

Усі сорочки шиті на домотканому полотні, оздоблені переважно рослинним та геометричним орнаментами у техніці «хрестик» та «гладь». Місцеві майстрині надавали перевагу оздобленню рукавів та комірів. Збірка сорочок з фондів Іваничівського історичного музею відтворює глибинне народне мистецтво, його досконалість і творчий досвід майстрів, інтерес до якого особливо зростає останнім часом. Серед відвідувачів музею були такі, які запозичували орнаменти з музейної колекції для створення нових сорочок, щоб дати їм друге життя. І дуже важливим є таке поєднання минулого і сучасності!

Музеї – це справжні культурні скарбниці, що стверджують сучасне, пов’язують нас із минулим. Це подарунок нащадкам, наше послання в майбутнє!

До Міжнародного Дня музеїв Іваничівський історичний музей проводить:

  1. день відкритих дверей;
  2. акція «Подаруй музею експонат»;
  3. акція «Селфі у вишиванці з улюбленим експонатом музею».                                                                  

 

Завітайте до нас! Щиро раді гостям!

 

Переглядів: 516 | Додав: ivkult | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar