Головна » 2017 » Травень » 22 » “Вишивана краса України”
13:02
“Вишивана краса України”

іжнародне свято, яке покликане зберегти народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу, Всесвітній день вишиванки, сьогодні, 18 травня, відзначали в Іваничах.

Вишиванка – це наша національна гордість. Ще з сивої давнини відомо, що вишита сорочка є символом здоров’я та краси, оберегом щасливої долі та родової пам’яті. За традицією вишита сорочка передавалася з покоління в покоління, з роду в рід як родинна реліквія. Цей український оберіг пройшов крізь віки й нині символізує чистоту почуттів, глибину безмежної любові до Батьківщини.

Сьогодні, у третій четвер травня, українці вже традиційно святкують День вишиванки. Цей День відзначають не тільки в Україні, але й за її межами

В КЗ РД «Просвіта» було проведено  ряд заходів до  Дня вишиванки:

-         флеш-моб «Вишивана краса України»;

-         інформаційна хвилинка для дітей «Мамина вишиванка»

-         акція-виклик «Вдягни вишиванку на роботу»;

-         участь в акції «Вишиване селфі»;

В заході взяли участь голова райдержадміністрації Лілія Кревська, заступник голови райдержадміністрації Людмила Войтович, учасники зразкового аматорського ансамблю танцю «Прибужаночка», та весь  колектив КЗ РД «Просвіта».

Ведуча заходу Лілія Васага наголосила, що сьогодні День пам’яті жертв геноциду, кримськотатарського народу і тому ми танцювати не будемо. У цей скорботний день схиляємо голови на знак пам’яті про сотні тисяч кримських татар, безжально вигнаних, вбитих і знищених голодом, холодом та непосильними каторжними роботами, пам’ятати про всіх, кому не судилося продовжити життя на рідній землі. Але сьогодні російська окупація Криму знову повернула кримськотатарське населення в часи жорстоких утисків і репресій: кримських татар всіляко переслідують за етнічною ознакою та релігійною приналежністю, за політичні погляди та симпатії до України і українців. Таких же утисків зазнають й українці на Кримському півострові, але ми, завжди пам’ятаємо, що «Крим – це Україна».

Діти, одягнені у вишиті сорочки, декламували вірші Тараса Шевченка та місцевих поетів, грали в ігри, створили з рушників вишивану доріжку довжиною більше 40-а метрів.

Проведення такого свята продемонструвало, що ми є справжніми українцями та налаштовані на збереження культури, звичаїв й традицій свого народу.

Це чудесне видовище привертало увагу перехожих і викликало захоплення й оплески.

Переглядів: 478 | Додав: ivkult | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar